Wat zet ik op het geboortekaartje?

Je bent volledig vrij te kiezen welke info je met iedereen wil delen. Daarom maakte ik hieronder een verzameling met wat er allemaal op een geboortekaartje kan staan. Hierbij voeg ik ook mijn eigen ervaring toe, want als mama van 3 en jaren ervaring in het drukken van geboortekaartjes kan ik jullie delen welke fouten ik zelf maakte en waarom je het beter anders aanpakt.

Een enkele zin, een korte tekst of gedichtje?

Heb je al meteen de keuze gemaakt welk formaat je wil van geboortekaartje? Dan kan je van daaruit de keuze maken tussen een enkele zin, een korte tekst of gedichtje. Want niet elk kaartformaat biedt ruimte voor een uitgebreide boodschap. Bij sommige moet je je echt beperken tot één zin, en bij andere heb je nog een blanco binnenflap over en kan je volledig los gaan met een gedichtje.

Het is ook helemaal begrijpelijk als je ervoor kiest om geen extra woorden aan het geboortekaartje toe te voegen. Soms spreekt de komst van een nieuw leven gewoon voor zich. 

Hieronder vind je alvast enkele voorbeeldjes van een enkele zin, een korte tekst of gedichtje. Ik noteerde wat we zelf al vaak mochten drukken en selecteerde ook enkele die ik zelf mooi vind.

 

Een enkele zin...

- Welkom lieve ...

- Welkom lief meisje

- Ons kleine wonder

- Meer dan een wonder

- Uit liefde geboren

- Hij/zij maakt het verschil

- Ons gezin is compleet!

- Al ons later is met jou.

- Geboren om voor altijd van te houden.

.

- Welkom, kleine vent. Het is geweldig dat je er bent!

- Een klein stukje hemel, nu in onze armen.

- Als liefde leven wordt, krijgt geluk een naam.

- Een nieuw leven, een nieuw avontuur.

- Onze wereld is compleet met jou.

- Wij houden van jou tot aan de maan en terug.

- Zo klein voor de wereld, de wereld voor ons.

- Een plekje in ons hart voor altijd door jou gevuld


Korte tekst en gedichtjes

Coming soon


Uur, gewicht en lengte.

Het vermelden van het uur, gewicht en lengte op een geboortekaartje is volledig optioneel en afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Je voegt persoonlijke details toe en deelt belangrijke informatie met vrienden en familie. Als je ervoor kiest om deze details niet te delen, is dat ook helemaal prima.

Er zijn verschillende creatieve manieren om de geboortegegevens op een kaartje te delen, als je nu kiest voor tekst, tekeningen, of een combinatie van beide, het belangrijkste is dat het past bij de stijl en het formaat van het geboortekaartje.

Ook de tekeningen bestaan in verschillende stijlen deze vind je hier. (coming soon)

Mama, papa, broer(s) en zus(sen)

Er zijn verschillende manieren waarop je jullie eigen naam op het kaartje kunnen vermelden. Je kunt een titel kiezen die past bij de sfeer die je wilt creëren.

Hieronder vind je alvast enkele voorbeeldjes van van goe je mama, papa, broer(s) en zus(sen) op het geboortekaartje kunt vermelden. Ik noteerde wat we zelf al vaak mochten drukken en selecteerde ook enkele die ik zelf mooi vind.

 

mama en papa ...

Zoontje van ...

Dochtertje van ...

Trotse ouders ...

Met liefde gepresenteerd door...

Eerste kindje van ...

Zusje van ...

Broertje van ...

Grote broer(s) ...

Grote zus(sen) ...

Klein zusje van...

Klein broertje van ...

Meter en/of peter

De keuze is aan jou! Wordt het meter en meter, meter en peter, peter en meter, of peter en peter? Hieronder vind je alvast enkele voorbeeldjes van goe je de peter en meter kunt benoemen op je geboortekaartje. Ik noteerde wat we zelf al vaak mochten drukken en selecteerde ook enkele die ik zelf mooi vind.

Stoere peter, fiere meter en alternatieven

De grootouders

Het is eerder uitzonderlijk maar soms worden ook de trotse grootouders vermeld op het geboortekaartje. Kijk wel of er genoeg plaats is op het kaartje, kies je voor een dubbel kaartje met vouw dan kan je voor meer tekst kiezen dan bij een enkel geboortekaartje.

Wil ik bezoek over de vloer of niet?

Iets om bij stil te staan, want het ritme van jullie gezin zal plotseling volledig veranderen. Het is dus een belangrijke overweging of je bezoek wilt ontvangen na de bevalling en of je ervoor kiest om je persoonlijke gegevens op het geboortekaartje te vermelden

 

Telefoonnummer(s) op het kaartje zijn praktisch als je bezoekers vriendelijk verzoekt om vooraf een seintje te geven voordat ze langskomen. Je hebt de keuze om zowel jullie beide nummers te vermelden, het nummer van één persoon die de agenda bijhoudt of helemaal geen nummer.

 

Een adres kan handig zijn voor mensen die een kaartje willen sturen, maar het kan ook vervelend zijn als mensen onaangekondigd over de vloer komen. Daarom zien we vaker kaartjes zonder adres. Als je wel bepaalde mensen wilt voorzien van je adres, kun je altijd overwegen om een tegenadres sticker op de envelop te kleven deze vind je hier (coming soon).Vergeet niet dat je altijd je adres kunt delen tijdens een telefoongesprek wanneer mensen je opbellen voordat ze op bezoek komen.

 

Ziekenhuis en kamer worden nog zelden op het kaartje gezet. Door veranderingen in de bezoekregels, met name sinds de opkomst van de Corona-pandemie komt er veel minder volk op de materniteit. Als alles in orde is met mama en baby zijn jullie vaak al na een paar dagen thuis. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige mensen het geboortekaartje pas ontvangen wanneer je al thuis bent.

 

Enkele voorbeeld zinnen voor babybezoek

Bewonderen op afspraak

Bel, kom en bewonder

Teentjes tellen? Graag even bellen.

Curieus? Altijd welkom!

Welkom na een seintje

Graag eerst een seintje voor een bezoekje aan ons kleintje.

Wil je mijn oogjes zien twinkelen, laat de telefoon dan even rinkelen.

Een bezoekje vinden we fijn, maar mag het na een telefoontje zijn?

Voor de bezichtiging van onze kleine held, zouden we het fijn vinden, als je even belt.

Ik lig zo nu en dan te dromen, dus bel eerst even, als je langs wilt komen.

Cadeautjes

Het is echter belangrijk om deze informatie subtiel te presenteren, zodat het niet als dwingend wordt ervaren. Je kunt de boodschap op een vriendelijke en uitnodigende manier formuleren, zodat gasten zich niet verplicht voelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

- In kleertjes hoef je mij niet te hullen,

  maar je kan wel mijn pamperrekening vullen.

- Vrijblijvend een centje als presentje…

- Van mijn zusjes/broertje kreeg ik alle leuke spullen,

  zou u daarom liever mijn spaarpot willen vullen?

- Zou je graag iets cadeau geven, bekijk de geboortelijst dan even

- Vrijblijvende cadeautip

 

Persoonlijk vind ik het belangrijk dit op een geboortekaartje te zetten. Sommige mensen vinden het handig om een idee te hebben van wat je nodig hebt of wenst, en dit maakt het voor hen gemakkelijker om een passend geschenk te kiezen. Door specifieke cadeautips te delen, verminder je de kans dat gasten vergelijkbare of dubbele cadeaus meebrengen.

Baby naam

De naam en de geboortedatum, daar hebben we het nog niet over gehad. Om ervoor te zorgen dat de naam goed leesbaar is, is het kiezen van het juiste lettertype cruciaal. Dafont.com biedt een variëteit aan lettertypen op een gebruiksvriendelijk platform. Voer eenvoudigweg je naam in en bekijk direct hoe deze eruitziet in diverse stijlen.

Voor de geboortedatum en de overige tekst kies je dan best voor een eenvoudiger lettertype, omdat deze vaak kleiner worden weergegeven. Wij helpen je graag om gepaste combinatie te vinden!